­

Якщо ви хочете отримати більше інформації, телефонуйте: +38 067 404 11 89
заходьте у Skype: vpogorilyy, або заповніть цю форму.
Будь ласка, заповніть всі * обов'язкові поля.
Інформація про Вас не буде показана на сайті.

Людина це продукт своїх власних думок, про що він думає, тим він і стає.

Махатма Ганді

 

Епідіміологія

За даними світового банку психічні захворювання серед всіх захворювань складають 8.1%. Серед них депресивні розлади займають саме велике місце 17.3% психічних захворювань. (1995). У пацієнтів, що хворіють соматичними захворюваннями депресія виявляється у 22-33% пацієнтів, що потребують госпіталізації, у 33-42% хворих на рак, у 47% пацієнтів, що перенесли інсульт в перших 2 тижні після нього. У 45% пацієнтів з інфарктом міокарду протягом декількох наступних днів і у 33% протягом 3-4 місяців після інфаркту.

Депресивні розлади викликають у соматичних пацієнтів відчуття, що хворі ще на якусь хворобу або сама депресія може посилити соматичні симптоми, наприклад біль і знизити зацікавленість у співробітництві з лікарем. Є дані які свідчать, що депресія погіршує прогноз перебігу інших захворювань та збільшує перебування в лікарні при лікуванні їх.

30% пацієнтів які мають депресивні розлади переживають тривожні розлади або страждають від панічних атак.

Є свідчення, що люди які мають депресивні розлади гірше встановлюють близькі стосунки із людьми і менш адекватні в соціальних взаємодіях, а також їм складно виконувати сімейні та службові обов’язки.

Не розпізнавання депресії веде до того, що пацієнти набагато більше звертаються до лікарів загальної практики із скаргами на соматичний стан ніж інші категорії хворих. Так 66% депресивних пацієнтів, яким не був поставлений правильно діагноз, більш ніж 6 разів на рік звертаються до сімейного лікаря з соматичними симптомами які маскують лежачу в їх основі депресію.

Таке призводить до того, що багато пацієнтів із депресивними розладами роблять спроби суїциду. 15% випадків із тяжкими депресіями закінчується суїцидами. Ризик самогубства при онкології складає всього 2 бали і найбільший ризик є при депресіях він складає 28 балів! Крім того, депресивні розлади мають більші непрямі економічні витрати ніж прямі витрати, ще більші вони коли депресію не розпізнано. (Вартість лікування – ліки, перебування в стаціонарі менша ніж, вартість відпусток за хворобою самих хворих та їх родичів, збільшення їх кількості, зниження працездатності та передчасну смертність в результаті суїциду). Думаю, що зменшення імунітету у пацієнтів під час депресії веде також до різного роду ускладнень – виникнення хвороб, що викликаються інфекцією та онкозахворювання. Як можна виміряти страждання близьких від депресії родича?

За прогнозами ВООЗ до 2020 року депресія вийде на 2 місце за захворюваністю після серцево-судинними захворюваннями.